Langen Linden, Boxtel

Telefoon: 085 – 130 22 85
E-mail: vragen@inwarmte.nl

Download de app voor het InWarmte klantenportaal

 

Het energiesysteem

Warmtepomp en bodemenergiesysteem

De warmtepomp staat in jouw woning en zorgt voor verwarming, koeling en warm tapwater. Afhankelijk van de instellingen van de kamerthermostaat wordt de ruimte verkoeld of verwarmd. De warmtepomp is aangesloten op een gesloten bodemenergiesysteem dat gebruikmaakt van een antivriesmiddel. Deze vloeistof wordt via buizen (een bodemlus) door de bodem geleid en komt niet in contact met het grondwater. De warmtepomp onttrekt de meeste warmte uit de bodem en gebruikt elektriciteit om de resterende warmte op te wekken.

Vloerverwarming

De warmte en koude uit het bodemenergiesysteem wordt via de warmtepomp afgegeven aan de vloerverwarming en -verkoeling . Het zorgt voor een gelijkmatige prettige temperatuur in de woning. Het veranderen van de temperatuur verloopt langzaam. Dit komt doordat de bodemwarmtepomp een lager vermogen heeft dan een traditionele gasgestookte installatie. De bodemwarmtepomp werkt het meest efficiënt op een laag vermogen. We adviseren om een constante temperatuur in te stellen, zo verbruik je het minste energie, zorg je voor een behaaglijk binnenklimaat en werkt de warmtepomp optimaal.

Geïntegreerd warm tapwater vat

Warm tapwater wordt opgeslagen in een apart tapwater vat. Dit vat is geïntegreerd in de warmtepomp. Het tapwater vat heeft een elektrische spiraal die het water systematisch verhoogd tot de minimumtemperatuur om legionella te voorkomen. Jouw woning beschikt over een 180 liter vat waarmee je ca. 25 minuten kunt douchen. Daarna moet het vat ca. 2 uur laden.

Zonnepanelen

De zonnepanelen op jouw dak zijn direct aangesloten op jouw eigen elektriciteitsmeter. De woning heeft een EPC van 0, waardoor de zonnepanelen voldoende elektriciteit opwekken voor verkoeling, verwarming, warm water en ventilatie.

Goed om te weten

Warmtepomp

Jij bent de gebruiker van de warmtepomp en InWarmte komt elke 2 jaar een keer langs om de warmtepomp te inspecteren. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de warmtepomp vrij te houden en de instellingen niet aan te passen.

Zonnepanelen

Het kan voorkomen dat er een laagje stof op de zonnepanelen ligt. Je kunt deze dan zelf schoonmaken met een zachte borstel met water. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddelen. Het aantal zonnepanelen dien je zelf aan te melden bij jouw elektriciteitsleverancier.

Een geschikte vloer

Een vloerbedekking met een te hoge isolatiewaarde kan leiden tot hogere stookkosten en/of het niet behalen van de gewenste temperatuur. Jouw woning is ontworpen op een isolatiewaarde (RO-waarde) van maximaal 0,13 m2K/W. Deze waarde is inclusief de isolatiewaarde van een eventueel te gebruiken ondervloer en/of folie. Vraag altijd de totaalopgave van de isolatiewaarde op bij de leverancier. Zo voorkom je dat je later de aangebrachte vloerbedekking alsnog, door bijvoorbeeld geluidsoverlast of comfortklachten, alsnog moet verwijderen.

Instellingen thermostaat

De vloerverwarming en -koeling kunnen per verblijfsruimte en badkamer worden geregeld. Dit kan je instellen via de thermostaat in de woonkamer. Het systeem kan de ruimten verwarmen en in beperkte mate verkoelen. Het systeem werkt anders dan een cv-ketel met aardgas: doordat het afgiftesysteem een laagtemperatuursysteem is, duurt de reactie op de warmte of koelvraag langer. Het systeem is wat langzamer. Wel zijn de temperaturen constanter, dat zorgt voor meer wooncomfort.

Onze tips:

  • Stel de voor jou geschikte temperaturen in en wijzig deze zo min mogelijk.
  • Ga je slapen? Verlaag de temperatuur dan niet of als je dat wel wilt doen met maximaal 1 - 2 °C.
  • Ga je op vakantie? Je kunt de temperatuur verlagen. We raden aan om de temperatuur tot maximaal 17 °C te verlagen.
  • Je kunt jouw woning in zomerse maanden heerlijk verkoelen. Let op dat dit ook betekent dat de koeling in jouw woning aangaat als je de temperatuur veel lager instelt dan de huidige temperatuur in jouw woning.

Heb je een vraag of opmerking?

Neem contact met ons op!

Contact