Inkijkjes in de Energietransitie

Nieuws

Een groot deel van de energietransitie is onzichtbaar. Buizen liggen onder de grond, zonnepanelen boven op het dak en duurzame materialen zitten verstopt in muren van gebouwen.

Met het project Inkijkjes in de Energietransitie wordt de energietransitie eindelijk zichtbaar. Door kunstobjecten in de openbare ruimte komen mensen in aanraking met innovatieve projecten achter de schermen. Dichterbij vind je meer informatie over hoe de energietransitie in de wijk Buiksloterham in Amsterdam werkt.

Inkijkje 8 op de Grasweg

Onze wijk-WKO van het project Warm Kop Grasweg is inkijkje nummer 8. De techniek? De WKO (warmte-koude-opslag) en de technische ruimte in de parkeergarage zorgen voor een ingenieus systeem waarmee 13 gebouwen (ongeveer 350 woningen) van warmte én koeling worden voorzien. Met water uit rivier het IJ (aquathermie) zorgen we ervoor dat de warmtebron en de koudebron (195 meter diep) in balans blijven. Is er niet genoeg warmte om bijvoorbeeld iedereen tegelijk te laten douchen? Dan zetten we piekbioketels met in.

Looproute vanaf nu te bezoeken

Het project is nu officieel geopend. Met nieuwsgierige buren, betrokken partners en geïnteresseerden liepen we de wandelroute. Naast ons energiesysteem zijn er nog 7 andere inkijkjes, waaronder bijvoorbeeld Schoonschip (30 duurzame woonarken, inkijkje 1) en Stories (een gebouw met houten constructie samen met bewoners gebouwd, inkijkje 5). De route is vanaf nu voor iedereen te bezoeken.

 

Meer informatie over het project Inkijkjes in de Energietransitie? Kijk snel op www.inkijkjes.nl.

In samenwerking met Bits of Space, Waag Futurelab, de Alliantie, Amvest en Gemeente Amsterdam.