Energienet Urk

Ontwikkeling

InWarmte ontwerpt het Energienet Urk. Het Energienet zal duurzame verwarming en koeling bieden aan de visindustrie van Port of Urk en de nieuwe woonwijk Zeeheldenwijk. InWarmte werkt als hoofdaannemer samen met Volantis en Escoplan om het plan de komende maanden verder uit te werken.

 

Duurzaam Energienet op Urk

Energienet Urk wordt een geavanceerd 5e generatie warmte- en koudenet met de mogelijkheid tot continue uitwisseling van warmte en koude. De restwarmte van visverwerkende bedrijven wordt benut om woningen en bedrijven te verwarmen en te verkoelen. Het Energienet zal warmte en koude leveren aan de Zeeheldenwijk, een toekomstige woonwijk met 1650 woningen die de komende 10 jaar wordt ontwikkeld. Het afgekoelde water dat terugkomt uit de woningen kan door de visverwerkers worden gebruikt om koel- en vriesmachines efficiënter te laten draaien.

De gemeente Urk overweegt de oprichting van een lokaal warmtebedrijf, waar de gemeente minimaal 50% eigenaar van wordt. Een definitief besluit hierover wordt waarschijnlijk genomen in de zomer van 2024. Deze stap is een belangrijke mijlpaal voor de gemeente en zal een duurzame bijdrage leveren aan de toekomstige energievoorziening van Urk.

Bouwteamfase

Met het officiële startsein voor het ontwerp begint de bouwteamfase. InWarmte werkt samen met het projectteam (gemeente Urk, Volantis en Escoplan) het ontwerp verder uit. “Het Energienet biedt Urk een unieke kans om de energievoorziening innovatief en toekomstbestendig in te richten. We kijken ernaar uit om het ontwerp haalbaar te maken”, zegt InWarmte directeur Vincent Smeele.

 

Meer weten over de visindustrie van Port of Urk?

Ga naar de website

Meer weten over de nieuwe Zeeheldenwijk?

Ga naar de website

Benieuwd wat InWarmte voor jou kan betekenen?

Neem contact met ons op